okos otthonok berendezéseinek vezérlése

Okos berendezések

Berendezések vezérlése


Egy épület, ami lakás, családi ház, vagy akár egy iroda is lehet, különböző berendezésekkel felszerelve válik igazán használhatóvá. Az épület automatizálás, vagy okos otthon kifejezés hallatán pont ezekre a berendezésekre gondolunk, hozzátéve, hogy teszik a dolgukat automatikusan, vagy bizonyos funkciók a szokásosnál eltérő módon is elérhetők.

Lehet például egy vezeték nélküli vezérlés, távirányítás is az okos otthonunk fő funkciója. Mindenki számára mást jelent az épületautomatika.


Néhány példát említsünk.


Egy okos házban a háztartási gépek, konyhai gépek vezérlése alapvető kérdés. Ehhez a berendezéseknek erre alkalmasnak kell lenniük. A ki- és bekapcsoláshoz kevésbé számít a kompatibilitás, a különböző programok indításához nagyobb "összhang" kell.


Az okos otthonokban olyan tudáscsomagot telepítünk, amely a használatban levő eszközök teljes értékű, emberszerű vezérlését is képes megoldani. Így nem maradhat bekapcsolva egy hajvasaló, de a mosógép környezetében elhelyezett vízkiömlés-érzékelő is idejében segítségünkre siet, és megakadályozza a nagyobb problémát, értesít bennünket és amennyire ez lehetséges részt vesz a kár enyhítésében.


Méri a fogyasztást, jelzi, ha átlag felett használunk valamit. Segít a hétköznapi gondolkodásban. Nincs olyan eszköz, amelyre valamilyen szintű okosítást ne lehetne telepíteni.